sâmbătă, 5 aprilie 2014

Esti vinovat la divort? Platesti!


Noul Cod Civil a introdus doua categorii noi de prestatii materiale datorate de sotul vinovat celuilalt: despagubirile pentru prejudicii morale sau materiale si prestatiile compensatorii. Sumele pot ajunge sa-l ruineze pe sotul vinovat, neexistand limite valorice, precum in cazul pensiei de intretinere a fostului sot. Noul Cod de procedura civila stabileste aspectele procedurale ale acordarii despagubirilor sau prestatiilor compensatorii.
 
Divortul in sine a devenit mai facil ca oricand, insa numai daca partile se inteleg cu privire la toate aspectele pe care le presupune desfacerea casatoriei. Insa in conditiile in care stabilirea culpei unuia dintre ei devine o miza patrimoniala foarte mare, sotii ar putea sa nu mai fie “de acord” atat de usor cu divortul prin acordul partilor, ci sa prefere sa urmeze procedura divortului din culpa.

Sotul nevinovat are dreptul la doua categorii noi de prestatii materiale diferite: despagubiri si prestatii compensatorii. Acestea nu se exclud una pe cealalta, deci pot fi acordate ambele, nefiind specificate limite valorice. Cuantumul despagubirilor se apreciaza de catre instanta in functie de probe, iar nivelul prestatiilor compensatorii se stabileste tot de catre judecator, astfel incat sa asigure sotului nevinovat un nivel de trai similar celui pe care l-a avut in timpul casatoriei.
O a treia categorie de prestatii materiale ce pot fi acordate sotului (indiferent daca acesta este vinovat sau nu) este reprezentata de pensia de intretinere, care nu poate depasi o patrime din veniturile celui care o datoreaza. Insa aceasta nu poate fi acordata daca reclamantul a solicitat prestatii compensatorii. Ramane ca acesta sa opteze intre cele doua categorii de prestatii materiale in functie de situatia concreta.

Despagubirile

Potrivit Noului Cod Civil, "sotul nevinovat, care sufera un prejudiciu prin desfacerea casatoriei, poate cere sotului vinovat sa-l despagubeasca". Prin urmare, sotul va putea obtine despagubiri numai daca divortul se pronunta din vina exclusiva a celuilalt sot. Insa admiterea cererii de despagubire este conditionata de dovedirea prejudiciului, care poate fi material sau moral, prin mijloacele de proba admise de lege. De exemplu, acte doveditoare de la medic ca a suferit o depresie sau chiar vatamari corporale. Evaluarea prejudiciului va fi facuta de instanta.

Prestatia compensatorie

Cand "divortul se pronunta din culpa exclusiva a sotului parat, in afara de despagubiri, sotul reclamant mai poate beneficia de o prestatie care sa compenseze, atat cat este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divortul l-ar determina in conditiile de viata ale celui care il solicita. Spre deosebire de prestatiile sub forma de despagubiri, prestatia compensatorie nu este conditionata de dovedirea vreunui prejudiciu. Aceasta se poate acorda insa numai in cazul in care casatoria a durat cel putin 20 de ani.
!!! Sotul care solicita prestatia compensatorie nu poate cere de la fostul sot si pensie de intretinere."

La stabilirea prestatiei compensatorii se tine seama atat de resursele sotului care o solicita, cat si de mijloacele celuilalt sot din momentul divortului, de efectele pe care le are sau le va avea lichidarea regimului matrimonial, precum si de orice alte imprejurari previzibile de natura sa le modifice, cum ar fi varsta si starea de sanatate a sotilor, contributia la cresterea copiilor minori pe care a avut-o si urmeaza sa o aiba fiecare sot, pregatirea profesionala, posibilitatea de a desfasura o activitate producatoare de venituri si altele asemenea.
Prestatia compensatorie poate fi stabilita in bani, sub forma unei sume globale sau a unei rente viagere, ori in natura, sub forma uzufructului asupra unor bunuri mobile sau imobile care apartin debitorului. Renta poate fi stabilita intr-o cota procentuala din venitul debitorului sau intr-o suma de bani determinata. In cazul in care prestatia compensatorie consta intr-o suma de bani, aceasta se indexeaza de drept, trimestrial, in functie de rata inflatiei.
Renta si uzufructul se pot constitui pe toata durata vietii celui care solicita prestatia compensatorie sau pentru o perioada mai scurta, care se stabileste prin hotararea de divort.
La cererea sotului creditor, instanta il poate obliga pe sotul debitor sa constituie o garantie reala sau sa dea cautiune pentru a asigura executarea rentei.
Instanta poate mari sau micsora prestatia compensatorie, daca se modifica in mod semnificativ mijloacele debitorului si resursele creditorului.
Prestatia compensatorie inceteaza prin decesul unuia dintre soti, prin recasatorirea sotului creditor, precum si atunci cand acesta obtine resurse de natura sa-i asigure conditii de viata asemanatoare celor din timpul casatoriei.

Obligatia de intretinere

Sotul divortat are dreptul la intretinere numai daca se afla in nevoie din pricina unei incapacitati de munca survenite inainte de casatorie ori in timpul casatoriei. El are drept la intretinere si atunci cand incapacitatea se iveste in decurs de un an de la desfacerea casatoriei, insa numai daca incapacitatea este cauzata de o imprejurare in legatura cu casatoria, potrivit Noului Cod civil.
Intretinerea datorata se stabileste pana la o patrime din venitul net al celui obligat la plata ei, in raport cu mijloacele sale si cu starea de nevoie a creditorului. Aceasta intretinere, impreuna cu intretinerea datorata copiilor, nu va putea depasi jumatate din venitul net al celui obligat la plata.  
Cand divortul este pronuntat din culpa exclusiva a unuia dintre soti, acesta nu beneficiaza de intretinere decat timp de un an de la desfacerea casatoriei.

      


Cugetati la cele de mai sus si alegeti intelept!




Daca v-a placut aceasta postare, dati clic pe butonul "imi place". Sau "distribuie" ca sa afle si prietenii dvs aceste informatii. S-ar putea sa le fie de folos si sa va multumeasca. :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Citeste si:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...