miercuri, 19 februarie 2014

Taxe judiciare de timbru pentru divort


In articolul de astazi vin in intampinarea celor care isi doresc sa afle ce taxe judiciara de timbru trebuie achitate in cadrul actiunii de divort.

Taxele judiciare de timbru au fost modificate prin OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, publicata in Monitorul Oficial nr. 392, la 29 iunie 2013 si intrata in vigoare la data publicarii. Actul normativ schimba intregul sistem al taxei judiciare de timbru si prevede, printre altele, taxe mult mai mari pentru anumite actiuni sau cereri.
In ceea ce priveste actiunile si cererile referitoare la raporturile de familie, taxele au crescut destul de mult, astfel ca o cerere de divort se taxeaza acum cu sume intre 50 si 200 lei
Taxele de timbru difera in functie de motivele cererii de divort
Potrivit OUG nr. 80/2013, tarifele taxei judiciare de timbru sunt diferite in functie de motivele de divort prevazute la art. 373 din Noul Cod Civil:

Art. 373. - Divortul poate avea loc:
   a) prin acordul sotilor, la cererea ambilor soti sau a unuia dintre soti acceptata de celalalt sot;
   b) atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila;
   c) la cererea unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani;
   d) la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei.
Prin urmare, daca cererea de divort este  formulata prin acordul sotilor taxa judiciara de timbru va fi de 200 lei.
Taxa de timbru va fi de 100 lei atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila. Tot 100 lei costa taxa pentru cererea de divort a unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani.
Prin ordonanta de guvern mentionata se stabileste ca pentru cererea introdusa de unul dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei taxa judiciara de timbru va fi de 50 lei.
Acelasi tarif, 50 lei, se aplica pentru cererea privind acordarea despagubirilor sau pentru stabilirea prestatiei compensatorii.

Cu privire la cererile care nu sunt accesorii unei cereri de divort si care au ca obiect stabilirea locuintei copilului, exercitarea autoritatii parintesti, stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere si educare a copiilor, dreptul parintelui sau al altor persoane decat parintii de a avea legaturi personale cu copilul, locuinta familiei, actul normativ publicat recent prevede un tarif de 20 lei pentru fiecare cerere.

Totodata, orice alta cerere neevaluabila in bani, daca nu este scutita, potrivit legii, de taxa de timbru, va costa 20 lei.


Nu uitati: un om informat este un om puternic!




Daca v-a placut aceasta postare, dati clic pe butonul "imi place". Sau "distribuie" ca sa afle si prietenii dvs aceste informatii. S-ar putea sa le fie de folos si sa va multumeasca. :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Citeste si:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...