joi, 27 februarie 2014

Instanta competenta sa judece divortul. Cum formulati cererea de divort.

In acest articol voi raspunde celor care mi-au adresat e-mail-uri cu intrebari legate de procedura divortului: care este instanta competenta sa solutioneze cererea de divort si cum sa formulati cererea de chemare in judecata avand ca obiect divortul (daca nu doriti sa apelati la serviciile unui avocat, din diverse motive.

Totusi, va sfatuiesc sa apelati la un specialist. 
Motivul: atat cererile, cat si procedura va vor crea unele dificultati sau veti pierde drepturile prin nevalorificare. Procesele in instanta va pot pune fata in fata cu probleme complexe, motiv pentru care, alaturi de avocatul dvs cresc sansele de reusita.

Va reamintesc ca puteti folosi pagina deschisa curand pentru a adresa intrebari AICI 
 
1. Instanta competenta

Actiunea de divort este de competenta instantei judecatoresti in circumscriptia careia se afla cel din urma domiciliu comun al sotilor.

Schimbarea domiciliului sotilor dupa introducerea actiunii de divort nu prezinta importanta sub aspectul competentei instantei de judecata.

Daca sotii nu au avut domiciliu comun sau daca nici unul din soti nu mai locuieste in circumscriptia instantei judecatoresti a celui din urma domiciliu comun, instanta competenta de a judeca cererea este aceea in a carei circumscriptie se afla domiciliul paratului.

In cazul in care paratul nu are domiciliul in tara sau nu are domiciliul cunoscut, instanta competenta de a judeca cererea de divort este aceea in circumscriptia careia se afla domiciliul reclamantului.



2. Depunerea cererii de divort


 Actiunea de divort are un caracter strict personal si nu poate fi introdusa decat de catre soti.

Cererea de divort impreuna cu inscrisurile doveditoare se depune personal de catre reclamant.

In cazul divortului prin acord cererea va fi semnata si depusa de ambii soti.



3. Ce trebuie sa cuprinda cererea de divort 

 
Pentru  declansarea  procedurii  de  desfacere a  casatoriei  trebuie introdusa  actiunea/cererea  de  divort.

Cererea de divort trebuie sa cuprinda:

  •  Numele,  prenumele  si  domiciliul/ adresa  reclamantului;
  •  Numele,  prenumele  si  domiciliul/ adresa paratului;
  •  Data si locul unde a fost incheiata casatoria;
  •  Date  privind copiii: daca exista - numele si data nasterii acestora;  daca  nu  exista  -  se  mentioneaza acest  lucru;
  •  Obiectul  cererii  va  contine  obligatoriu  solicitarea  ca instanta  sa  desfaca  casatoria  incheiat  intre  parti,  precum  si,  dupa  caz, cererea  de  stabilire a domiciliului minorilor rezultati  din  casatorie, obligarea  celuilalt parinte la plata  unei contributii la cheltuielile de crestere si ingrijire a copiilor (pensie  de  intretinere) in  favoarea  acestora;
  • Cereri cuprivire la nume;
  • Motivele (in fapt, in drept)-motivele  care  au  dus  la  destramarea  relaţiilor de  familie. Se  mentioneaza oricare din urmatoarele (constituie motive temeinice pentru care casatoria nu mai poate continua): daca  au existat  acte  de  violenţa  morala  sau  fizica, daca  soţul  parat  manifesta  dezinteres  pentru  viata  de familie,  daca  intretinea relatii  extraconjugale, daca avea un comportament  imoral,  concubinajul cu  un  alt  partener,  alcoolismul, rele tratamente, parasirea  domiciliului conjugal, neindeplinirea  obligatiilor conjugale,  daca  au  existat  despartiri /separatii de fapt si pentru ce  perioade,  etc.
  • Mijloacele  de  proba  (inscrisuri,  martori  si  alte  probe  permise de  lege)  de  care  reclamantul  intelege  sa  se  foloseasca.
  • Semnatura.             
    

Nu uitati: un om informat este un om puternic.




Daca v-a placut aceasta postare, dati clic pe butonul "imi place". Sau "distribuie" ca sa afle si prietenii dvs aceste informatii. S-ar putea sa le fie de folos si sa va multumeasca. :)

2 comentarii:

  1. Un articol care mi-a fost de folos, cu informatii pe intelesul meu.
    Ati castigat un fan.
    Multumesc.
    Iulia Barliga

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca v-au fost de folos informatiile.
      Cand aveti nevoie, stiti unde ne gasiti. Informatia e disponibila gratuit, dorinta de informare sa fie....

      Av Petronela Prunianu

      Ștergere

Citeste si:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...